Elämme mobiilipelien valtaamassa aikakaudessa vuonna 2021. Mobiilipelit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana nousseet tietokone- sekä konsolipelien rinnalle varteenotettavaksi pelaamisen vaihtoehdoksi. Perinteisemmät tyylit ovat antaneet rutkasti jalansijaa mobiilipeleille. Suomalaisfirmat ovat menestyneet myös alalla mainittavan hyvin, kuten Rovio sekä Supercell. Onkin hyvä ottaa katsaus, mitkä pelit sitten ovat olleet niitä kaikkein suosituimpia ja ovat tuottaneet tekijöilleen eniten.
Mobiilipelien tuottavuuden kolmen kärki
Kaikkien aikojen eniten rahaa tuottanut mobiilipeli on jo vuonna 2013 julkaistu japanilainen Monster Strike, joka on tuottanut jo huimat yli kahdeksan miljardia dollaria. Monster Strike on fysiikkapulmapeli, joka yhdistelee elementtejä strategiapeleistä ja yhteistyömoninpeleistä. Pelissä keräillään hirviöitä, joilla taistellaan. Pelin saama suuri suosio on johtanut sen laajenemiseen myös animesarjaksi sekä elokuvaksi.
Toiselta sijalta löytyy myös japanilainen peli, vuonna 2012 julkaistu Puzzle and Dragons. Kyseessä on pulmapeli, jossa erivärisiä pallukoita yhdistelemällä taistellaan hirviöitä vastaan. Tämä kyseinen peli oli vuonna 2014 maailman ensimmäinen mobiilipeli, joka tuotti yli miljardi dollaria. Kyseessä ovat siis maailman parhaat pelit, mikäli mitataan parhautta tuottavuuden perusteella. Puzzle and Dragons oli pitkään maailman tuottavin mobiilipeli, kunnes Monster Strike kiilasi sen ohitse. Japanilaiset mobiilipelit siis pitävät kärkisijojen paikkoja.
Kolmatta paikkaa taas pitää kiinalainen Honor of Kings ja sen kansainvälisille markkinoilla suunnattu versio Arena of Valor. Peli on kolmannen persoonan online-moninpeli, jossa pelaajat kontroilloivat erilaisilla kyvyillä varustettuja hahmoja taistellessaan toisiaan vastaan.
Muut mobiilipelit kärkikymmenikössä
Listan neljänneltä sijalta löytyy ensimmäinen suomalainen peli. Suomalaisen Supercellin huippusuosittu Clash of Clans on tuottanut yli kuusi miljardia dollaria. Vuonna 2012 päivänvalon nähneessä pelissä kehitetään omaa kylää ja hyökätään toisiin kyliin.
Kymmenen kärjessä on myös monia muita monelle tuttuja pelejä, kuten Pokemon Go sekä Candy Crush Saga. Pokemon Go muistetaan erityisesti sen julkaisun aikaan vuonna 2016 nousseesta valtavasta kansainvälisestä hypestä, joka sai ihmiset ympäri maapalloa liikkumaan erityisen paljon metsästäessään pokemoneja. Enään peli ei ole niin suuressa suosiossa, mutta pelillä on edelleen suuri pelaajakunta.
Suurin osa mobiilipeleistä ovat free-to-play
Free-to-playlla tarkoitetaan sitä, että sovelluksen lataaminen ja peruspeli ovat pelaajalle ilmaisia, ja pelin tuotot tulevat sen sijaan erilaisista maksullisista lisäominaisuuksista, joita pelaajat voivat hankkia ja ostaa pelin edetessä. Pelaaja voi ostaa itselleen esimerkiksi peliaikaa, pelin sisäistä valuuttaa, tarvikkeita tai niin sanottuja “loot boxeja”. Loot box on on niin sanotusti yllätyslaatikko, pelaaja ei siis tiedä mitä se tulee tulee laatikon mukana saamaan. Ladatuimpien sovellusten listalla tuottavimmat mobiilipelit eivät kuitenkaan yllä, vaan näitä listoja dominoivat sosiaalinen media sekä erilaiset striimauspalvelut.